Österlenköket på riktigt
”Vilt, fiske, jordbruk, fruktodling och djurhållning. Kivik har sedan urminnestider erbjudit ett av Sveriges rikaste skafferi. Jag fick som barn insyn i detta skafferi genom min mors matlagning, ålagillen, jaktmiddagar, gåsamiddagar och julbord. Lokala råvaror efter säsong som tillagades från grunden har för mig alltid varit en självklarhet. Efter utbildning som kock och sommelier fick jag inblick i den europeiska gastronomin. Traditionen kompletterad med insikter i internationell matlagning, upptäckarlust och tankar om hållbarhet är grunden för min matlagning. Sedan 2002 driver jag Allé med mottot sinnligt, förfinat men inte tillkrånglat och med den lokala traditionen som utgångspunkt: Ett nyskapande Österlenkök på riktigt.”
– Eva Thuresson

Österlenköket på riktigt
”Vilt, fiske, jordbruk, fruktodling och djurhållning. Kivik har sedan urminnestider erbjudit ett av Sveriges rikaste skafferi. Jag fick som barn insyn i detta skafferi genom min mors matlagning, ålagillen, jaktmiddagar, gåsamiddagar och julbord. Lokala råvaror efter säsong som tillagades från grunden har för mig alltid varit en självklarhet. Efter utbildning som kock och sommelier fick jag inblick i den europeiska gastronomin. Traditionen kompletterad med insikter i internationell matlagning, upptäckarlust och tankar om hållbarhet är grunden för min matlagning. Sedan 2002 driver jag Allé med mottot sinnligt, förfinat men inte tillkrånglat och med den lokala traditionen som utgångspunkt: Ett nyskapande Österlenkök på riktigt.”
– Eva Thuresson
Restaurangen



Barerna




Festsalen & speciella högtider
I festsalen har vi dukat upp till många kalas och middagar. Vid större högtider såsom jul, påsk och gåsamiddag serverar vi alltid i stora salen.
Nedan finner du Allés högtidserbjudanden för hela 2025!


Allés trerättersmeny
Mars 1 & 15
April 12
En vällagad meny med tre serveringar på traktens bästa råvaror.

Påskfirande på Allé
april 17–21
Lunchservering
Påsk på Österlen innebär konstrunda, god mat och härligt samkväm. Vi dukar upp en lyxig buffé under lunchen, serverad mellan kl. 12 och 16, och vi lovar ett smakfullt utbud med påskens alla favoriter.
De små, fina sillfiléerna som vi själva drar och lägger in i olika kompositioner – senapssill och Brantevikssill, matjesill som klassiker bland annat, men också äppelsill med ingefära och fänkål.
Grönsaker i härliga färger, de första svenska tomaterna, nyplockade nässlor, bönor, kulörta morötter och hempicklade grönsaker.
Vår rökta, glaserade fläsksida kommer självklart att finnas med bland de varma rätterna, tillsammans med andra klassiker såsom köttbullar och prinskorv.
För de sötälskande glömmer vi inte påskens gottebord, där smaker som rabarber, choklad och mandel förenas i desserter så som Oscar II-tårta, rabarbertiramisu, ägglikörmousse och drömmar.
Kvällsservering
När kvällen smyger sig på bjuder vi in till en vår- och påsk inspirerad meny, som ni får avnjuta i gott sällskap.
Små fina sillfiléer, dragna och inlagda här hos oss, i olika smaker och kompositioner, serveras till bords – nästan som att du dukat upp hemma!
Tillsammans med vårt hembakta grova bröd och knäcke, en rejäl klick smör och vällagrad hårdost.
Sedan är det dags att resa på sig. Här hämtar ni det ni önskar från hav, sjö och äng – men på ett lite enklare sätt.
Vi serverar rödbetsgravad hälleflundra och äppel- och dillgravad lax, svensk lufttorkad skinka, och färgglatt grönt till.
Varmrätten serverar vi på klassiskt manér, där ni får avnjuta lammstek från Appeltorp med rödvinssky, Pommes Anna med ramslök och vårens första vita sparris. Såklart med något gott att dricka i glaset!
Efter en andningspaus och goda samtal får ni in desserten som delas upp i en söt symfoni i två satser.
Först en rabarberkompott med mascarponesorbet och rostad mandel, där ett gott fräscht dessertvin passar utmärkt, eller kanske en skvätt av Allés egen Limoncello?
I andra och sista satsen får ni in ett kakfat med smått sött, där en kopp nybryggt kaffe till avrundar kvällens måltid.
Skärtorsdag 17/4
- Vernissage – mer info kommer!
Långfredag 18/4
- Påskbuffé från kl. 12 – 16. Sista sittid 14.30
- Kvällsöppet i restaurangen med vårinspirerad meny från kl. 18
- Påskbuffé från kl. 12 – 16. Sista sittid 14.30
- Kvällsöppet i restaurangen med vårinspirerad meny från kl. 18
Påskdagen 20/4
- Påskbuffé från kl. 12 – 16. Sista sittid 14.30
- Kvällsöppet i restaurangen med vårinspirerad meny från kl. 18
Annandag påsk 21/4
- Påskbuffé från kl. 12 – 16. Sista sittid 14.30
Påskbuffé dagtid 595 SEK
Påskbuffé barn 3–8år 195 SEK
Påskbuffé barn 9–12år 295 SEK
Kvällsmeny 695 SEK

Sparris
Fredagar & lördagar
2 maj – 1 juni
Das königliche Gemüse
Redan i det gamla romarriket ansåg man sparrisen vara en lyxprodukt och delikatess för de rika. De romerska kejsarna var särskilt förtjusta i sparris.
Längre fram i tid sände NASA sparrisfrön upp i rymden som en del av ett experiment för att studera hur växter reagerar på mikrogravitation.
Sparrisen växte bra, och resultatet gav värdefull information om växters tillväxt i rymden.
Sparrisen har haft en viktig roll som medicinal växt. Den tillskrevs som blodrenade och ordinerades mot gikt, reumatisk värk, astma och bakfylla.
Välkomna att boka bord, och bota dina åkommor!
Restaurang kväll
Fredagar från kl 18
Lördagar från kl 17
795 SEK per gäst
Lunchöppet
Lördagarna: 10/5, 30/5, 31/5
Kl 12 – 16
Allés sparrisbuffé
Kl 12 – 16
625 SEK per gäst

Sommar
onsdag till lördag
20 juni – 31 augusti
Skördetid på österlen
Fredag & Lördag
5 september – 26 oktober

Mårten gås
November 1–2 & 8–9
Att äta gås i november, när luften är krispig och landskapet förbereder sig för vinter, är en skånsk tradition med lång historia. Vår fyrarätters-gåsmeny, som vi stolt serverat i 20 år, är både en matupplevelse och en del av skånsk kultur.

Julbord
fredag & lördag
28 november – 21 december
Vi presenterar vårt julbord med stolthet och glädje, allt är hemlagat från grunden på säsongens bästa produkter. Vårt julbord är mycket omfattande och innehåller både det traditionella och nya. För att du ska kunna ta del av alla julens alla smaker serverar vi små och eleganta uppläggningar fyllda med smak och juldofter.
Avhämtning
Julinspirerad
Landgång 2024
med Mjuk Pepparkaka
December 1–23
Sill
med ägg
Varmrökt lax
med äppelchutney
Juliga köttbullar
med rödbet-& äpplesallad
Julskinka
med syltad kål och honungsenap
Lagrad ost
med kvittenmarmelad
235 SEK
1–23 december.
Ange önskat datum och tid,
antal gäster och ev allergier.
Allés Julbord
Avhämtning 2024
Till & med 23 December
All vår mat är varsamt lagad från grunden.
3 sorters sill
3 sorters ägg
5 sorters kallskuret
2 sorters lax
5 sorters småvarmt
3 sorters grönt
3 olika såser
3 sötsaker
595 SEK

Kontakta oss
Klicka på knappen nedan för att skicka ett meddelande.
Nyhetsbrev
Ange din e-postadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.